Moeten

Regelmatig zou ik hier wat schrijven. Dan zal het wel ergens genoteerd moeten worden door mij want anders werkt het niet, is mijn constatering nu. Iets nieuws introduceren, zoals een blog, is niet moeilijk. Het vervolgens vast houden vraagt heel wat anders. Dus heb ik inmiddels in mijn agenda voor het nieuwe schooljaar het woord ‘blog’ diverse keren genoteerd zodat ik er wel aan MOET denken. Totdat het ‘ingeslepen’ is….. en het een soort automatisme is geworden.

Het werkwoord MOETEN is nu wel het meest gebruikte woord op school…. we moeten veel, de komende tijd, als school. Zo’n inspectierapport -het staat inmiddels op de site van de inspectie- hakt er aardig in en de impact die het heeft is groot. Maar weet je wat het gekke is? Misschien hadden we dit wel nodig als school. Want stel nu dat de inspectie ons weer een basisarrangement voor 4 jaar zou hebben gegeven omdat onze tussen-en eindopbrengsten voldoende waren (wat namelijk veel onderwijsmensen, ook van buiten, hadden verwacht). Hadden wij als school dan met elkaar de noodzaak gevoeld om de dingen écht anders te gaan doen? Ik denk het niet. Terwijl we nu gewoon MOETEN. Het is een kleine sprong naar het WK: Louis van Gaal moest ook wat doen toen hij tegen Mexico met 0-1 achterkwam. Hij ging over op plan B. En het wierp z’n vruchten af. Per wedstrijd kijkt hij steeds naar wat nodig is.

Nu wil ik me absoluut niet vergelijken met Louis van Gaal, alhoewel we beiden iets met onderwijs van doen hebben of hadden, maar er is wel een link te maken met wat ‘ons’ nu overkomt als school: We komen op achterstand (en dat zat er al aan te komen want we hadden zelf al door dat de resultaten matig waren) en als we nu niet oppassen kunnen we niet verder. We zullen moeten veranderen. En die verandering is een constante. Voor onze school geldt: Iedereen is nu wakker geschud na ‘onze’ 0-1. Ik ben er van overtuigd dat we met het verbeterplan dat nu nagenoeg klaar is hiermee op termijn gaan doorgroeien naar een school die kwalitatief op alle fronten een ‘goed’ scoort. Nu eerst toewerken naar de volgende wedstrijd in maart 2019 met als doel ‘minimaal een voldoende’ en dan doorgroeien….

Tot binnenkort weer!

hartelijke groet

Geert-Jan Wijgergangs

 

loading